top of page

Rijles dreigt onbetaalbaar te worden: ’Uurtje les binnenkort ruim boven de 80 euro’

  • Foto van schrijver: nicole
    nicole
  • 7 okt 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 feb

Bron; Telegraaf


Door krapte in de rijschoolmarkt en een aangekondigde bijscholing dreigen rijlessen in rap tempo duurder te worden. De afgelopen jaren stegen de prijzen al met 25 procent.


De aanwas kan niet meer op tegen de uitstroom.

Want het rijlerarenbestand vergrijst, erkent ook branchekoepel BOVAG. Meer dan de helft is boven de vijftig. Voor de speciale rijbewijzen is bijna de helft van de instructeurs boven de zestig. Het leeuwendeel van de instructeurs is eigen baas, en stopt als de tijd rijp is of als daar aanleiding toe is. Dit verwijst naar een verandering in het beleid. Leraren zullen voortaan een zwaardere opleiding en meer toetsen krijgen gedurende hun loopbaan. Niet slagen is geen les meer geven. Al die bijlessen en examens kosten tijd en moet je doorberekenen in je prijs. Bovendien zullen er mensen stoppen. Want; of ze hebben geen trek in al die toetsen, of ze zakken. Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal herexamens mogelijk gemaakt.


Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI), die een deel van de markt vertegenwoordigt. De branchevereniging vreest dat een fors deel van de instructeurs zal stoppen, met schaarste tot gevolg. Voorman Ramzy Othman vreest zelfs dat instructeurs onterechte afkeuringen niet zullen kunnen aanvechten, en riep Den Haag al meermaals op de maatregel aan te passen. Er ging zelfs een brandbrief naar de minister. „Er stoppen nu al instructeurs, en dat maakt rijlessen onnodig duur. Dat moet voorkomen worden”, aldus Othman.


Extra toetsmomenten spannend


De BOVAG verwacht overigens dat de soep niet zo heet gegeten wordt. „Een deel van de branche vindt de extra toetsmomenten nog spannend. Maar dat het percentage dat daardoor afvalt zo hoog ligt dat er extra tekorten ontstaan ligt niet in de lijn der verwachting.” Anderzijds nam de Tweede Kamer eind september een DENK-motie aan waardoor de minister onderzoek moet doen naar hoe een prijsstijging voorkomen kan worden – ook in verband met de extra toetsmomenten en strengere eisen.


De afgelopen jaren stegen de prijzen van rijlessen toch al met forse percentages. AutoTrack bekeek de tarieven van 1500 rijscholen en zag dat de prijzen tussen 2021 en 2024 met liefst 23% stegen naar bijna zestig euro per uur. Tegelijk waarschuwde de site toen al dat het niet verstandig is om voor de goedkoopste optie te gaan. „Beter opgeleide instructeurs, moderner oefenmateriaal of een andere lesmethode kunnen ervoor zorgen dat je bij een duurdere rijschool minder lessen nodig hebt dan bij een goedkopere.”


Voor zzp’ers gloren mooie tijden


Voor leraren gloren mooie tijden. Zeker voor de zzp’ers. „Rijscholen maken een inhaalslag, waarbij ze ineens een mooie omzet kunnen maken.” Tegelijk is er weinig vrees dat mensen zullen afhaken door de hoge prijzen. „Mensen hebben gewoon een rijbewijs nodig. Maar het is ook van belang voor de economie. Niet voor niets investeren steeds meer werkgevers in de rijbewijzen van hun personeel.”


Ook de BOVAG hint op mogelijke prijsstijgingen. „Dat is koffiedik kijken, maar marktwerking speelt hier natuurlijk wel een rol.”

 
 

autorijschool nicole

06 - 21411943

Rijdend in & tussen CBR omgeving:
Zwolle, Meppel, Hoogeveen

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

©2025 door autorijschool nicole

bottom of page